Sprint-SM 3:a och VM-uttagning

9 06 2017

Efter vÀrldscuprundan i Finland var det bara nÄgra dagar hemma innan det var dags att packa vÀskan för Ärets första SM-tÀvlingar för min del. Efter vÀrldscupen tog jag en vilodag och sedan 3 dagars lugn mÀngdtrÀning. Fokus ÄterhÀmtning, men ocksÄ att komma igÄng med lite mer tid igen för ett litet mindre mÀngdblock inför VM.

Vi kom upp till Ånnaboda, i Kilsbergen utanför Örebro pĂ„ torsdagkvĂ€llen. Kollade avlysningsomrĂ„dena för höstens skogs-SM och tog en joggingtur Ă„t andra hĂ„llet. 30 minuter uppmjukning vilket var nödvĂ€ndigt efter förmiddagens styrkepass och 3 timmar bilkörning.

PĂ„ fredagen var det kval. Endast en handfull personer skulle slĂ„s ut sĂ„ det var, relativt sĂ€tt, en enkel vĂ€g till final om man bara stĂ€mplar rĂ€tt. Jag vill dock ta varje chans jag fĂ„r med bra tĂ€vlingsbanor för att trĂ€na skarp sprint inför VM sĂ„ dĂ€rför sprang jag som om det vore ett VM-kval och inte ett SM-kval. Vann mitt heat med 23 sekunder och kanske var lite vĂ€l het. 🙂 Banan var dock lĂ€tt och jag kunde undvika misstag sĂ„nĂ€r som pĂ„ ett vĂ€gval, sĂ„ det var ett bra genomförande. Resultat.

Efter loppet Ă„kte vi in till Örebro Centrum och Ă„t en glass vid slottet. Fantastisk fin stadskĂ€rna i Örebro som givetvis gjorde sig extra fin i det strĂ„lande vĂ€dret. PĂ„ kvĂ€llen blev det sedan en magiskt fin löprunda pĂ„ knappa timmen i Kilsbergen igen. Storskog, stigar tĂ€ckt av barr, kvĂ€llssol som slĂ€pps genom granarna och vindstilla sjöar. LĂ€ckert!

Det blev en tur till pĂ„ dessa stigar pĂ„ lördag morgon, men dĂ„ lĂ„g regnet i luften. Det hann dock avta till eftermiddagens final. SĂ„g pĂ„ definitionen vid start att det nog skulle kunna bli vida vĂ€gval, men var inte riktigt förberedd pĂ„ det som komma skulle. Det var lite av en labyrintkĂ€nsla om Ă€n inte i Imatra-klass (vĂ€rldscup i finska Imatra 2014, dĂ€r de hade förvandlat staden till mer eller mindre en labyrint av staket). Jag gjorde ett par felbedömningar i vĂ€gvalen lĂ€ngs banan, men inga stora grejer och Ă€ven om jag de gĂ„ngerna inte valde det bĂ€sta sĂ„ valde jag inte det sĂ€msta heller. Tog vĂ€ldigt god tid pĂ„ mig i nĂ„gra vĂ€gvalsbedömningar, sĂ„ jag Ă€r nöjd över att jag inte blev sĂ„ stressad. Kom in i det allteftersom, men hade lite negativ kĂ€nsla mentalt dĂ„ det kĂ€nts som om jag sprungit sĂ„ himla lĂ„nga vĂ€gval mĂ„nga gĂ„nger och ”sĂ€kert tappat tid”. Krigade dock pĂ„, och blev förvĂ„nad nĂ€r jag sĂ„g 1 minut före startande Helena Jansson framför mig pĂ„ en vĂ€g. Det dĂ€r var inte en minut, snarare 20 sekunder. ”Oj, hon har haft det vĂ€rre Ă€n jag”, var tanken och givetvis kĂ€ndes det som om chanserna vĂ€xte. Jag hade ju ocksĂ„ gjort en hel del bra dĂ€r ute, sĂ„ jag visste att chansen sĂ€kert fanns. Kanske att det blev lite vĂ€l mycket tankar hĂ€r dĂ„ jag slarvade med att lĂ€sa in slutet av banan vilket gjorde att jag tappade nĂ„gon sekund hĂ€r och dĂ€r i att jag inte var förberedd samt att jag valde det, visserligen, kortare vĂ€gvalet till sista kontrollen, men det lĂ„ngsammare. HĂ€r tappade jag sekunder mot silvret som istĂ€llet blev ett brons. 13 sekunder frĂ„n guld, 1 sek frĂ„n silver, men 12 sek bak till 4:eplatsen, sĂ„ det var stabilt. Jag Ă€r nöjd med min första sprint-SM-medalj och kan ocksĂ„ bjuda Karro pĂ„ att slĂ„ mig med 1 sek eftersom jag lyckades passera henne pĂ„ vĂ€rldscupen med 2 sek. Nu fick vi bĂ„da stĂ„ pĂ„ pallen sĂ„ det var gött! Resultat.

Dagen efter var det sprintstafett och första gĂ„ngen jag sprang det i SM-sammanhang. Det var ocksĂ„ första gĂ„ngen jag sprang sistastrĂ€ckan, vilket var skoj! Moa inledde finfint pĂ„ strĂ€cka 1. Jonas tog vid och höll bra halva banan, men tog nĂ„gra för lĂ„nga vĂ€gval och tappade lite. Robbie sprang sedan tekniskt bra och jag gick ut som 18:e, dock lite för lĂ„ngt efter (+3:18). Jag sprang vĂ€ldigt bra mestadels, men blev lite för trött efter varvningen och slarvade pĂ„ strĂ€ckan till K13 dĂ€r jag krĂ„nglar till vĂ€gvalet, men inte genomför det och springer runt ett helt hus för mycket och tappar drygt 30 sek. DĂ€r ryker ocksĂ„ chansen pĂ„ 10:eplatsen som var mitt mĂ„l. Är 40 sek efter Tove pĂ„ strĂ€ckan, sĂ„ fram till missen hade jag sprungit bra. Synd pĂ„ den avslutningen. Jag var faktiskt riktigt förbannad pĂ„ mig sjĂ€lv. 🙂 Nyttig lĂ€rdom, dock, sĂ„ det Ă€r bara att kriga vidare! Resultat.

Efter SM-helgen blev det sedan officiellt att jag Àr uttagen i den svenska VM-truppen till mÀsterskapet i Estland 30.6-7.7. Ska bli fantastiskt skoj!

sprintsm3a_rönnols.jpg

Foto: Lars Rönnols

Efter sprint-SM har jag fortsatt trÀna pÄ vilket kommer hÄlla i sig 1,5 vecka till ungefÀr. Har genomfört ett tröskelpass runt grus8-an och ett fint löpteknik och banintervallpass med Lilian, Josse och Sara. 2x600m+2x500m+2x300m+2x200m genomfördes i hög fart trots lite trötta ben. Gött. Nu vÀntar nÄgra dagar i Estland för de sista förberedelserna och dÀrefter Venlastafetten i Joensuu, Finland, innan det blir lugn laddning hemmavid inför VM som drar igÄng i mÄnadsskiftet juni/juli.

 


ÅtgĂ€rder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka pÄ en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: