10-milabrons!

16 05 2016

VÄren Àr en intensiv tid med tÀvlingar. För nÄgra veckor sedan dunkade vÀrldscupen igÄng och dÀrinnan har det varit testtÀvlingar och Swedish Leagues och Stigtomtakavlen. MÄnga spÀnnande och relativt prestigefyllda lopp, men det var först nu, denna helgen och de tvÄ kommande veckorna som vÄren skulle smÀlla till ordentligt. 10-mila med efterföljande EM-vecka.

10-mila Àr stort. Riktigt stort. VÀrldens bÀsta stafettklubb ska koras och det över 5 strÀckor, omkring 1 mils löpning vardera och mÄnga kontroller som ska tas.

10-mila Àr viktig i GMOK. Det hÄller motivationen hög under vintern och ett gemensamt mÄl som vi över nivÄgrÀnser tillsammans kÀmpar om. I Är hade vi 4 lag pÄ startlinjen. 20 #gmokbabes med planen klar. Hemma hade vi ytterligare löpare som av olika anledningar inte var pÄ plats, men som ocksÄ de fanns med via sociala medier som pepp.

Kristine, Anna, Judith, Viktoria och jag var förstalagets uppstÀllning. I Är var strÀckupplÀgget mer intressant Àn pÄ lÀnge ihop med att vi har löpare med olika kvalitéer, vilket gjorde att flera olika uppstÀllningar diskuterades. Det slutade i ovan nÀmnda, vilket kÀndes vÀldigt spÀnnande.

Kristine inledde med stabil orientering och plockade mĂ„nga lĂ„nga gafflingar och vĂ€xlade som 82:a, +5:34. Anna tog vid och gjorde det hon Ă€r allra bĂ€st pĂ„ – jaga pĂ„ stafett. StrĂ€cksnabbast och plockade upp oss till 13:e plats, +3:51. Gött! Vi fortsatte vĂ„r offensiv med Judith pĂ„ den lite lĂ€ngre 3:e strĂ€ckan. Även hon höll sig till planen och sprang riktigt bra och förde upp oss ytterligare och nu med ordentlig tĂ€tkĂ€nning dĂ„ Viktoria fick springa ut som 2:a bara 35 sekunder upp till fortsatt ledande Halden. Efter ett tag var hon uppe i ledning, men efter en liten bom och lĂ€ngre gaffel kom hon Ă„ter in mot Lugnet med en behĂ„llen 2:aplats och vĂ€xlade ut mig 1:49 efter Halden och med flera lag inom 0:45-2 minuter jagande bakom mig.

Jag har varit nervös i flera dagar, men det brukar vara ett gott tecken. Jag har lÀngtat till att fÄ kartan i hand och ut för att göra mitt jobb.

Inledningen pÄ banan var löpbetonad, men det var ÀndÄ skönt att gÄ ut solo dÄ jag fick komma in i kartan och vÀlja vÀgval pÄ egen hand. Gjorde en liten miss pÄ den 4:e kontrollen som var en riktigt lurig sÀnka i ett grönomrÄde. NÀr jag sedan skymtar HaldendrÀkten framför mig upp i sluttningen till 7:e kontrollen fick jag ÀndÄ en skön bekrÀftelse pÄ att jag gjort mycket rÀtt.

Gick sedan ikapp och förbi direkt pĂ„ den svĂ„ra 8:e kontrollen. NĂ€r det öppnade upp sig pĂ„ den halvlĂ„nga strĂ€ckan till kontroll 9 insĂ„g jag att Halden inte var med i rygg och att jag nu sprang ensam i tĂ€t pĂ„ 10-mila. SĂ„ hĂ€ftigt! Jag fortsatte med bra orientering, men sĂ„g i vinkeln mot 10:e att Nydalen, Lidingö och Pan-Århus var nĂ€ra.

Jag stack ner i det gafflade omrÄdet och plockade mina kontroller, men tyvÀrr var det bara 2-gafflat och fortfarande ganska öppet sÄ ingen gjorde nÄgra misstag och vid kontroll 13 var de ikapp. Jag fick dock fortsÀtta styra dÀr framme och fortsatte med riktigt bra orientering. Vid kontroll 18 var det dags för lÄngstrÀcka och jag hade Nydalen med Hausken och Lidingö med Anna Bachman hack i hÀl.

Jag vĂ€ljer vĂ€nster runt pĂ„ vĂ€g och Ă€r uppmĂ€rksam att de andra hakar pĂ„. VĂ€l ut pĂ„ vĂ€gen kommer ocksĂ„ Maja Alm för Pan Århus som haft egen gaffel och trycker pĂ„ ordentligt. Hausken svarar, jag och Anna likasĂ„, men det biter inte riktigt lika bra för oss sĂ„ Nydalen och Pan segar sig ifrĂ„n meter för meter. Jag kĂ€mpar och sliter, men benen Ă€r stumma och svarar inte riktigt sĂ„ som jag önskar. Försöker springa snĂ„lt och i uppförsbacken kan Anna och jag tjuva nĂ„gra meter vilket gör att vi inte tappar mer. Anna var riktigt stark i backen, men jag kan göra en liten vĂ€xling vĂ€l pĂ„ platten mot hoppbackarna och fĂ„ nĂ„gra meter till godo i fighten om 3:eplatsen.

Jag inser att de andra tvĂ„ nu skapat en betydande lucka ner mot oss och enda chansen Ă€r att de ska göra misstag sĂ„ nu gĂ€ller det att jag tar fortsatt ansvar för min orientering för att ta chansen om den kommer. StĂ€mplar vid hoppbacken och vinden tar i. KĂ€nner hur det lilla regnet och den kalla vinden börjar förvandla mina hĂ€nder till isklumpar. Springer rakt och bra i början till K20, men fĂ„r ett strĂ„k ner mot Ă€ngen som gĂ„r lite lĂ„ngt höger, men Anna & Lidingö Ă€r kvar i min rygg, men vi kommer inte nĂ€rmare de dĂ€r framför. Har svĂ„rt att stĂ€mpla 3:e sista p g a kylan som gör att jag inte kan styra hĂ€nderna och Bachman kommer nĂ„gra meter nĂ€rmare igen. Är dock bestĂ€md att jag ska vara först över mĂ„llinjen och jag plockar de tvĂ„ sista kontrollerna utan problem och kan stĂ€mpla nĂ„gra meter före Anna och sedan trycka pĂ„ och ser att hon inte kommer nĂ€rmare. Pan Århus och Nydalen Ă€r redan i mĂ„l som 1:a och 2:a, men jag kan korsa mĂ„llinjen som 3:a och föra in GMOK som bĂ€sta svenska lag och en bronsplats.

Möter mina lagkompisar och andra klubbmedlemmar och ser deras glÀdje vilket stÀmmer överens med vad jag kÀnner. Skönt att verkligen kunna glÀdjas Ät 3:eplatsen, trots att vi faktiskt lÄg i tÀt under 2 tillfÀllen under stafetten. Maja Alm gjorde en makalöst bra sistastrÀcka och jag hade helt enkelt inte hennes och Hauskens extra vÀxel pÄ grusvÀgen med nÄgra kilometer kvar. TrÄkigt, absolut, men det var sÄ det var.

NÀr jag vÀl fÄtt stÀmplat ut och fÄtt av mig GPS-vÀsten sÄ bubblar kÀnslorna över. Tröttheten Àr ett faktum som mixas med lÀttnad och glÀdje som tar sitt utspel i tÄrar. Inför detta 10-milat har jag delvis hanterat min nervositet med att kÀnna glÀdjen i att bara kunna vara med och delta.

I fjol följde jag 10-mila pÄ hemmaplan. Förkyld, men framförallt med en fot som just dÄ inte sprungit i skog pÄ ett halvÄr och som klarade 5x1km jogg (efter fotoperationen december 2014). Nu, ett Är senare, sprang jag den sista strÀckan i ett GMOK-lag som kÀmpade om segern. Jag sprang i ledningen pÄ 10-milas sistastrÀcka, orienterade i det nÀrmaste prickfritt och styrde klungan med flerfaldiga vÀrldsmÀstare omkring mig. Jag gav allt jag hade och vann en tredjeplats. Jag blev sÄ otroligt tagen av hela situationen. Att fÄ den chansen, att vara med i den hetluften, att vara sÄ nÀra att vinna Àr inget man kan ta för givet. Det ligger ett enormt klubbarbete bakom och för egen del ett gediget rehabarbete som faktiskt tagit mig en nivÄ nÀrmare den absoluta toppen. Det gjorde mig helt enkelt vÀldigt rörd.

Jag har hela tiden trott pÄ att vi kan vinna 10-mila. Vi gjorde det inte denna gÄng, men vi hade chansen som aldrig förr. Vi ska slipa pÄ taktiken och fysiken och komma tillbaka Ànnu starkare nÀsta Är, dÄ pÄ hemmaplan. Och jag ser redan fram emot Venla om 5 veckor dÀr vi fÄr en ny chans!

GMOK’s 2:alag kom pĂ„ en mycket snygg 33:e plats, 3:elaget 51:a och 4:elaget 156:a. En enorm bredd och jag skulle sĂ„ gĂ€rna vilja sĂ€tta alla individuella prestationer i rampljuset. Det var bara vi 5 som fick gĂ„ upp pĂ„ pallen, men för min del har hela gĂ€nget varit betydande för min prestation.

StÀmningen i vÄrt GMOK-camp som ett gÀng i klubben dagen före byggt upp. StorbildsskÀrm, golv, vÀrme och mat. Grabbar som senare under natten sjÀlva ska springa, men som lyser i ögonen av iver över att de ska fÄ följa vÄra lag. Lagledare med Hasse i spetsen som professionellt finns utspridda över arenan, med tydliga uppgifter som skapar den trygghet jag behöver. De yngsta supportrarna som hÀrjar runt i campen och som sedan efter mÄlgÄng kommer och ger mig en stor kram! Alla #gmokbabes som har sprungit, springer och ska springa som med fokus och glÀdje gör att hela helgen varit sÄ grymt rolig och som gör att jag lÀngtar till nÀsta gÄng!

TACK!

Foton: Anna Wallin

Resultat hittas hÀr.

MEDIA

Radiosporten – ”Göteborg-Majorna OK, bĂ€sta svenska lag i 10-mila” – intervju med mig i SR
Svensk Orientering – ”Dansk seger i damklassen- GMOK 3:a
GP – ”Göteborg-Majorna 3:a i 10-mila”


ÅtgĂ€rder

Information

One response

18 05 2016
3a pÄ 10mila!!! | Anna Forsberg

[…] LĂ€s gĂ€rna vad Lina skriver pĂ„ sin blogg om tĂ€vlingen: 10-milabrons […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka pÄ en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: