Nytt PB på grus-8:an!

13 03 2016

Varje år startar grundträningsperioden med ett löptest runt grus-8an (7,8 km) i Skatås och när våren sedan nalkas är det dags för ytterligare ett test. Detta har vi kört i GMOK nu under en längre tid och det är ett bra sätt på att få en värdemätare på hur den fysiska kapaciteten ligger till, då först inför vinterträningen och sedan vad status är när det börjar bli dags att lämna den perioden bakom sig. I höstas satte jag äntligen nytt PB från 29:12 till 29:07. 29:12 sprang jag våren 2012 så det var ett ganska gammalt rekord. Dock stannade jag fortfarande på ”fel” sida 29-gränsen… På tisdag är det återigen dags för grus8anrace i GMOK, men då är jag på landslagsläger i Strömstad, varför jag tog tillfället i akt att springa Solvikingarnas vårtävling över samma slinga. Många hungriga löpare på start så fanns goda möjligheter för fin draghjälp.

Jag springer sällan löptävlingar och speciellt när det är dags för testslinga så smyger nervositeten och ångesten sig på. Jag visste att det var realistiskt med att äntligen komma under 29, och jag ville det så gärna, men det ska ju göras också. Haft en liten lugnare vecka efter två lite tuffare så fanns utrymme för mer återhämtning, men också mer tid att tänka och känna efter. Kändes lite kantigt på uppvärmningen, men jag har hög tilltro till min uppvärmningsrutin så tänkte att jag med den skulle komma bra förberedd till startlinjen. Jag hade också valt mina snabbaste träningskläder. I höstas persade jag i mina MCS guldtights från 2XU och de var de självklara valet igen. De har en extra förstärkning kring de musklerna som behöver det mest (lår och vader) för att stabilisera ordentligt för att minimera de små vibrationerna i varje markstöt. De ger en grym löpkänsla vilket också är viktigt för att hamna i rätt tävlingsmode och stärka självförtroendet ytterligare.

Starten gick och jag kom iväg i bra fart. Hade dock som mål att inte öppna för hårt, för att istället kunna öka efter backarna. Tittade mer på klockan än vad jag brukar och fick bekräftat att öppningen var stabil. Dock kändes det rätt segt i baksidorna redan vid passering km 2, men krigade mig uppför första backen och fick positivt respons i att komma ifatt nya löpare. Samtidigt hade jag en fin rygg i klubbens Kristoffer Sideby som springer grus8an som en klocka. Vi har också sprungit många av vinterns intervallpass ihop, så jag visste att det var en bra rygg att hålla. Efter backe 2 gjorde Krocko den där lilla tempoväxlingen ut på platten och jag kunde utan problem följa – här var det nämligen som jag tappade mark senast vi sprang och blev väldigt trött. Vi flöt på fint utmot Delsjön och efter passering 5 km kändes benen fortfarande rätt bra. Hade tappat en hel del på denna kilometern i höstas och prövade nu på att trycka extra istället. Sprang förbi Krocko och kom ifatt en annan kille. Kände mig fortfarande stark och kunde kriga uppför sista backen på ett bra sätt. Nu är det mest nedför och platt kvar och jag hade hela tiden fokus framåt och närmade mig löpare framför hela tiden. Försökte växla ut ordentligt efter sista km-markeringen och det är drygt 700 m kvar. Börjar bli mer folk som hejar och när jag kommer över sista lilla krönet och ser klockan växla från 27 till 28 så tror jag knappt mina ögon. Jag är ju snart i mål! Löper i mål på 28:19 och ett PB med 48 sekunder. Väldigt klart under 29 och en go känsla sprider sig. Det bästa med löplopp – när mållinjen är passerad – syran sprutar tillsammans med en annan skön känsla av nöjdhet som är svårslagen. Äntligen!

På loppet kom jag 5:a, 1:52 efter Charlotta Fougberg som än en gång löper runt 8:an imponerande snabbt. Loppet gav helt klart mersmak!

2016-03-12 12.05.50

Här kan du läsa om 2XU Elite MCS tights.

Imorgon åker jag på läger till Strömstad med landslaget, vilket ska bli väldigt skoj! I helgen har en del av gänget varit i Göteborg på sprintläger och idag var jag med på en sprintstafetträning på Marias fina karta i Masthugget. Grymt med en möjlighet till en kvalitativ sprintstafetträning tillsammans med ett stort gäng. Bra check av rutinerna och vad jag behöver jobba med när det kommer till man mot man-löpning. Gäller att ha fokus på egna gafflingar och lita på den egna vägvalsbedömningen till hundra procent samtidigt som det gäller att få ut max av ryggarna framför för att tjuva sekunder. Svår kombination, men riktigt kul när det sitter! Ser redan fram emot nästa sprintstafetträning på tisdag.

Tävlingspremiären får dock vänta till 2-3 april i Kvillebyn.


Åtgärder

Information

One response

13 03 2016
Stefan

Riktigt bra sprunget mot löparspecialisterna. Tiden är riktigt bra med tanke på att Grusåttan var ovanligt tungsprungen, då det är tjällossning och isen i ytskiktet som tinat inte rinner bort så lätt. Ser i resultatlistan att det var flera som kom in ungefär samtidigt, bland dem Malin Strand SAIK. Hon blev därmed snabbast Strand med en sekund. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: