Göteborgs 50 hetaste idrottare @ Johan Rylander

30 12 2013

Hej Johan Rylander!

Tack för att jag i år fick komma in på din topp 50-lista (plats nr 50) över Göteborgs hetaste idrottare! Göteborg som än en gång blev Årets Idrottsstad har otroligt många duktiga idrottsutövare på absolut högsta nationella och internationella nivå och att välja ut några att sätta på en lista är ett gediget jobb. Det är otroligt svårt att jämföra olika idrotter; lagspelare/individualister, herrar/damer, nationella/internationella meriter, mer/mindre mediala idrotter. Listan är inspirerande att läsa. Idrottare hyllas för deras kämpande i med- och motgång, deras stora hjärta för sin klubb, deras medaljer m.m. Elitidrotten är så tuff & häftig. Supportrar följer twitter, bloggar, tävlingar på plats, framför TV:n. Elitidrott är verkligen ett nöje för alla.

Jag har aldrig läst din blogg, men ser nu att du skriver om hockey då du är hockeyreporter och dessutom krönikör för GP. Ditt egna sportintresse ligger också mest i hockey, fotboll, basket och golf varför jag förstår om du har mer kunskap i dessa idrotter än andra. Dock är du journalist och enligt mig inbringar det ett visst ansvar. Jag skriver detta till dig för att jag blev besviken på några rader längst ner på din lista. På min plats 50. Raderna handlade dock inte om mig. Utan min älskade sport.

gptopp50b

”I den sport som måste vara den mest publikovänliga som finns”. Är det din valda sanning? Har du någon gång varit på en orienteringstävling av hög internationell nivå eller är det dina minnen sedan ditt eget skolorienterande ?

Ja, orienteringen utspelar sig fortfarande mestadels i skogen då det ”bara” är sprintorienteringen som mestadels löps i stad. 2014 är det dock även sprintstafett på VM-programmet varför 2 av 5 distanser faktiskt går i stad. Världscupen 2013 bestod av lika många sprintlopp (stadslopp om du så vill) som skogslopp. Man har också satsat enormt mycket på TV-produktion i orientering och de senaste två åren har du kunnat följa både EM, VM och världscuper i SVT. Där har du kunnat se både stads- och skogsorientering.  Dessutom många bra produktioner.

Tekniken är enorm inom orientering. Löparna springer med GPS. Du kan se banan på en storbildskärm på arenan och följa varje sekund av en löpares lopp. Du kan se minsta lilla misstag. Ställa två löpare mot varandra (en som startade tidigare mot en som springer live) för att veta exakt hur läget är. Med jämna mellanrum fångas löparna upp på storbildskärmen live (jämförbart med stor-TV-idrotten längdskidåkning). Publiken möter löparna flera gånger. Ibland startar löparna på arenan, det är oftast minst en varvning och så målgången.

Självklart kan du inte jämföra hockey och orientering när det gäller publikvänligheten. Sporten är uppbyggd på olika sätt. Skogen är min arena. Inte en hall som ser likadan ut överallt. Orienteringen handlar om att springa snabbaste och bästa vägen på en okänd bana. Du vet aldrig innan precis hur loppet kommer att bli. DET är orientering. Det är vad mitt hjärta slår för. Det är därför jag inte håller på med exempelvis 10 000 meter på löparbana. Mitt hjärta för min idrott är minst lika stor som någon annans på din lista. Det är vad du som journalist i detta sammanhanget borde vara öppen för och acceptera. Du ska inte inte använda mitt namn för att ge min idrott en käftsmäll som den inte är värd.

Var min prestation att kvalificera mig på din lista att jag just är så duktig att jag klarat av att bli 12:a i en idrott som, enligt dig, ”ingen kan följa”? Än en gång; jag hävdar att du är opåläst. Dessutom är det delvis tack varje dig och jämlikar som orienteringen blir svårare att följa. Du m.fl som har en förutfattad mening om orientering som inte stämmer och därför väljer att 1. inte skriva alls eller 2. skriva negativa saker om en idrott som kanske gått den största tekniska och mediala utvecklingen av alla idrotter de senaste åren. En idrott där Sverige i allt hårdare konkurrens, fortsätter att skörda medalj efter medalj p g a att man har så stort antal utövare där många väljer att satsa stenhårt.

Jag hävdar att orientering är spänning på högsta nivå. Nej, du kan inte se löparen live hela tiden, men du kan följa löparen på GPS och se att den närmar sig arenan, och när den väl kommer ut ur skogsbrynet vrålar hela publiken på en och samma gång. Jag tänker att det kan jämföras när en fotbollsspelare kommer i ett friläge mot målvakten. När orienteraren sedan korsar mållinjen och medaljen är säkrad utbryter nästa nivå av jublet. Som när fotbollsspelaren sätter bollen i krysset.

I somras sprang jag VM-sprinten i lilla Sotkamo i norra Finland. Arenan var på en fullsatt bobollstadion. Start, varvning och målgång. En av de klurigaste sprintbanor jag sprungit. Storbildsskärmar och TV som följde mitt lopp. Det publikvrål som mötte mig 1, när jag presenterades, 2, när jag startade, 3, när jag varvade och 4, när jag gick i mål var mäktigt. Dessutom var jag påhejad även ute på banan vid olika publikkontroller. Vi snackar tiotusental.

BOp_cMWCYAA6ykh

I somras hejade jag på mina lagkamrater på VM långdistans. Segrartider på 80- respektive 100 minuter. Start, varvning, målgång på arenan. TV-kontroller i skogen. Varje löpare som startar, varvar, går i mål får publikvrål efter publikvrål. Värst var det såklart när någon finsk löpare passerade. Spänningen och nervositeten när vi väntade på våra egna löpare som tog medalj. När de äntligen dök upp där borta i skogskanten. Spänning. Glädje. Lättnad. Hjärta. Jag som publik fick allt.

EM-stafetten vid Lugnet i Falun i fjol. Jag gjorde debut och tog min första mästerskapsmedalj. Jag sprang den andra sträckan. Jag ryser fortfarande på när jag tänker på publikvrålet vid varvningskontrollen, vid toppen av backen och tusentals i publiken nedanför mig. Eller vrålet som lyfte mig så jag flög på spurten för att ge Tove några extra sekunder till slutsträckan. Autografskrivande i hundratals efteråt. Publiken som berömde mig, frågade vad som hände där och där, för att de just kunnat följa mig hela loppet även om jag varit ute i skogen. De visste saker som knappt jag själv visste. SMS hemifrån, utomlandsifrån, av vänner, bekanta, okända som följt mig och mitt lopp via TV (150 000 personer) och på nätet. Mäktigt.

leaSCAN

Så frågan är: Hur kan tiotusentals vara på plats i lilla Sotkamo enbart för att följa den mest ”publikovänliga idrotten som finns?”. Varför sitter över hundratusen och tittar på TV:n i ett land på denna idrott? Varför gör de det om och om igen? De vill ha spänning och det får de!

Tillbaka till din kommentar om min 50:eplats. Jag är rankad 12:a i världen. Jag har en bunt SM-medaljer. Topp 3-världscupresultat. Hela tiden på uppåtgående. Etablerad i landslaget. Vågade ta ställning i SVT mot nollningstrakasserier. Jag tycker själv att jag gjort mer för den platsen än att tävla i en idrott du har specifika åsikter om.

Så, Johan Rylander. Jag är mitt uppe i min vinterträning för säsongen 2014. Förhoppningsvis presterar jag så bra att jag får vara med på din lista även om ett år, vad som nu krävs för att vara med där. Jag hoppas dock mest av allt att Du själv läser på lite till nästa gång och kanske tar dig tiden att faktiskt titta på orientering och vara lite öppensinnig. Du kan börja med att ta 4 minuter av din tid och titta på den här filmen. Det finns mer här i världen än fotboll och hockey. Det kan du även hälsa till dina kollegor på GP!

Följ gärna mig och orienteringen här på min blogg! Jag hoppas att vi också kommer att kunna läsa mer om orientering i Göteborgsposten 2014! Jag lovar att ge er riktigt bra intervjuer när ni hör av er!

Mvh Lina

10658_478495728892245_1176457898_n

Annonser

Åtgärder

Information

28 responses

30 12 2013
Andreas P

Gött!

30 12 2013
Kicki Halvarsson

Mycket bra skrivet Lina! Det du skriver är viktigt ur såväl ett idrottsligt perspektiv som ur ett genusperspektiv.

30 12 2013
Sverker Tirén

Bra Lina!
Mycket övertygande och upplysande argumentation (och än så länge nödvändig lektion) gentemot de flesta journalister.

30 12 2013
Anders wadsten

Bra skrivet Lina!
Det är, precis som du skriver, väldigt svårt att få mediagenomslag när media (t.ex. GP) själva inte är intresserade utan bygger resonemangen på ”gamla sanningar” istället för att värdera hur utvecklingen skett.
Hoppas Rylander tar utmaningen.

30 12 2013
Ulf Palmer

Klockrent, håller med dig till 100 procent. Fortsätt lycka till med idrottskarriären framöver.

31 12 2013
Andrea Berg

Bra skrivet Lina! Heja dig!

31 12 2013
Lars Nordgren

Härligt Lina,
Du står verkligen upp för vår sport, tyvärr verkar just storstadspressen mer insnöad än den lokala pressen som skriver mer och i många fall riktigt bra orientering.
Ett sådant bra exempel är Smålandstidningen där vår klubbs elit får mycket utrymme. Lycka till 2014 Lina i din härliga offensiva satsning mot nya stora framgångar och välkommen till Eksjö och Tiomila 2014 där du och dina lagkompisar kommer att få uppleva en häftigt producerad tävling, med storbild, gps, live rapporteringar, passeringar och tät dramatik hela vägen fram till mållinjen.

31 12 2013
kryssklasse

Heja Lina!
Du borde skriva krönikor i GP under t.ex. O-Ringen!

Ser fram emot att följa dig i din fortsatta satsning. Snart hemma-VM i Västsverige…

Mvh.

Klas Bringert, Kommunikationsansvarig, VM i orientering 2016

31 12 2013
Mark

Mycket bra skrivet Lina och väl använda argument. Hoppas verkligen att såväl herr Rylander som sportledningen på omnämnda tidning tar del av detta och får sig en tankeställare. gott nytt år
mark baljeu

31 12 2013
Lina Strand

Jag skickade texten till Johan Rylander på Twitter och fick positiva svar så förhoppningsvis öppnas det några ögon för orienteringen i GP: @lina_strand Härligt, Lina! Du skulle ha varit med redan förra året – då dina sportsliga prestationer var ännu bättre! Johan Rylander ‏@rylanderjohan 16h
Bara plats 50 på listan över Göteborgs hetaste idrottare – men en tjej att följa framöver: @lina_strand! Jag ska. #orientering #50hetagbbg Johan Rylander ‏@rylanderjohan 12h @lina_strand Jag kommer att ha stenkoll på dig. Och din blogg.

Tack alla för era fina kommentarer!

31 12 2013
Johanna Engström

Mycket bra skrivet av dig! Vad bra att han svarade och att han tog det på ett bra sätt. Hoppas att du klättrar MÅNGA platser på hans lista till nästa år för jag tycker du förtjänar en mycket bättre placering där.

31 12 2013
Mats J

Suveränt Lina. Det verkar också som om du har nått honom.

31 12 2013
Elsi-Brith

Så bra du uttryckt vad orienteringen står för. Okunskap kanske är nyckeln till att orienteringen ännu inte får den publicitet den förtjänar. Gott Nytt År! Snart tar vi tag i Hittaut.nu och skickar självklart ett gäng kartor till Johan Rylander. kanske vi skulle ha en specialare för GP:s journalister…..

31 12 2013
Bo Magnusson

Så jädra bra , mer sådant

31 12 2013
Peter i Leksand

Härligt Lina, fantastisk kommunikationsförmåga, så sakligt och vältaligt. Det här borde fler journalister få ta del av. Gott Nytt År.

1 01 2014
Inga-Lisa

Bästa nyårshälsningen 2014 Lina! Du skriver så bra så man bara ryser!

1 01 2014
Stefan Millegård

Instämmer till 100% Lina. Mycket bra. Jag tyckte ändå att den där Rylanders pudel var alldeles för dålig. Visserligen vänligt skrivet och du får nog mer välförtjänt uppmärksamhet framöver. Men han borde minsann bett om ursäkt för påhoppet på orienteringssporten. Hans svar var mer åt Zlatanhållet. God fortsättning på dig!

1 01 2014
Nils-Robert Persson

Tack Lina för en riktigt bra insändare. Stå på dig.

Det finns ett par saker jag skulle vilja lägga till. Du missbedömmer svenska sportjournalister. De gillar inte skrivkunniga idrottsmän och kvinnor. De gillar inte den som inte vinner. De drar sig inte för att använda kraftuttryck som uselt eller katastrof som betyg åt tvåan. De förstår inte att dagens prestation kan vara att någon som normalt blir 20:e blev tia. De gillar hellre skvaller än fakta som resultat.
Tyvärr indikerar hans svar på att han bara läst de fem första raderna i din artikel.

Gott nytt och lycka till 2014

/nr

1 01 2014
Lina Strand

Det stämmer säkert på de flesta journalister och speciellt i kvällstidningarna. När dt gäller GP har jag ett större förtroende, vilket jag själv valt att ha, och tror och hoppas på bra artiklar 2014. Och självklart vet jag att det gäller att prestera för positiva rubriker och det tycker jag är bra. Men om man tittar på hans lista så behövde du ine göra speciellt mycket om du bara sysslade med ”rätt” idrott med boll eller puck.

1 01 2014
realist

Rylander har väl inte fel i att det är en av de mest publikovänliga sporterna som finns. Med oftast arenor som du tar dig till genom att följa små skärmar på milslånga grusvägar och väl där som ickeorienterare förstår du inte mycket pga en komplicerad idrott där du behöver mycket förkunskap och fördjupning för att enkelt ens kunna förstå kartan. Nämn någon idrott som är mer ”publikovänlig”? Finns inte många. Som Rylander även skriver i motiveringen: mer stadslopp! Förmodligen då det är på stadssprinten som det är mest publikvänligt, vilket även antyds på de bilder och tävlingar du refererar till.

Däremot tycker jag det är märkligt att det kan vara en motivering för att hamna på en lista att sporten är svåråtkommlig för övriga.
Bra, men ändp tycker jag det inte är befogat att bli sur över att vår sport är publikovänlig då vi tävlar i arena skogen.

1 01 2014
Lina Strand

Orienteringstävlingar arrangeras nu mer och mer i närområden, bl a så har VM flera gånger senase åren gått på skidstadion, eller liknande och världscup har gått i Holmenkollen och EM på lugnet. Och jag tänker att många ser orienteringen som totalt opublikvänlig, men med den nya teknologin och med mer tillgängligs arenor så är den publikvänlig som jag hävdar det. Jag tog ett exempel från sprint, ett från stafett och ett från långdistans och det var stafetten som hade högst tittarsiffror från em. Att bilden blev på jonas från sprinten var för att jag ine hade nån annan med publiken på min dator från lugnet. Jag antog att rylander hade en bild av orienteringen för 10 år sen och mer, vilket kanske även du har, och när det gäller rylander så pricka jag nog rätt. Självklart är ex fotboll o hockey oftast mer lättillgängliga för publik, men i begreppet publikvänlig har jag med stämning, spänning, närhet till löpare/spelare, information, o s v och där har orientering många plus tycker jag.

3 01 2014
BjörnG

Fotboll är givevis och med säker marginal den mest publikovänliga sporten – Heysel och Hillsborough..

1 01 2014
realist

Men inte i närheten av övrig idrott som inte är i behova av kvadratkilometrar i wkog vilket gör att det är en av de mest opublikvänliga idrotter som finns.

1 01 2014
Lina Strand

Igen:för mig är publikvänlighet mer än vad du anser vara publikvänligt. Det jag också lyfte i texten var att det var en onödig kommentar från en lokal tidning som borde vara vettig. Sedan vet jag inte hur publikvänlig vasaloppet o annan traditionell skidåkning, diverse motorsport m.m är heller, utan det är ju produktionen som gör det och där har orienteringen fördelar.

1 01 2014
Ingemar Gidenstam, Kungälv

Tack Lina !
Bra skrivet. Tyvärr är det pengarna som styr idrotten på både gott o ont. Då hamnar ju vi i bakvattnet jämfört med lag o arena idrotterna. Men hittaut.nu och lite mer skriverier kanske kan få oss en chans att visa vilken härlig sport orientering är för på vilken nivå man är elit som motionär eller bara ”skogsvandrare” som letar checkpoints.

2 01 2014
Åke

Snyggt Lina!

2 01 2014
FatC

Så bra skrivet. Kom bara ihåg att livet aldrig är rättvist så försök ha kul istället för att bli irriterad. Fokusera på dig själv istället för på andra.

7 01 2014
amanda

Grymt bra skrivet Lina! Du är fantastisk! Corren här i Linköping och Östergötland brukar vara bra på att skriva om orientering – som någon skrev högre upp verkar de lokala tidningarna vara mer utbildade i vad sporten handlar om. Tur att du finns som kan ge de ”större” tidningarna lite perspektiv! Kramar!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: