Göteborgs 50 hetaste idrottare @ Johan Rylander

30 12 2013

Hej Johan Rylander!

Tack för att jag i Ă„r fick komma in pĂ„ din topp 50-lista (plats nr 50) över Göteborgs hetaste idrottare! Göteborg som Ă€n en gĂ„ng blev Årets Idrottsstad har otroligt mĂ„nga duktiga idrottsutövare pĂ„ absolut högsta nationella och internationella nivĂ„ och att vĂ€lja ut nĂ„gra att sĂ€tta pĂ„ en lista Ă€r ett gediget jobb. Det Ă€r otroligt svĂ„rt att jĂ€mföra olika idrotter; lagspelare/individualister, herrar/damer, nationella/internationella meriter, mer/mindre mediala idrotter. Listan Ă€r inspirerande att lĂ€sa. Idrottare hyllas för deras kĂ€mpande i med- och motgĂ„ng, deras stora hjĂ€rta för sin klubb, deras medaljer m.m. Elitidrotten Ă€r sĂ„ tuff & hĂ€ftig. Supportrar följer twitter, bloggar, tĂ€vlingar pĂ„ plats, framför TV:n. Elitidrott Ă€r verkligen ett nöje för alla.

Jag har aldrig lÀst din blogg, men ser nu att du skriver om hockey dÄ du Àr hockeyreporter och dessutom krönikör för GP. Ditt egna sportintresse ligger ocksÄ mest i hockey, fotboll, basket och golf varför jag förstÄr om du har mer kunskap i dessa idrotter Àn andra. Dock Àr du journalist och enligt mig inbringar det ett visst ansvar. Jag skriver detta till dig för att jag blev besviken pÄ nÄgra rader lÀngst ner pÄ din lista. PÄ min plats 50. Raderna handlade dock inte om mig. Utan min Àlskade sport.

gptopp50b

”I den sport som mĂ„ste vara den mest publikovĂ€nliga som finns”. Är det din valda sanning? Har du nĂ„gon gĂ„ng varit pĂ„ en orienteringstĂ€vling av hög internationell nivĂ„ eller Ă€r det dina minnen sedan ditt eget skolorienterande ?

Ja, orienteringen utspelar sig fortfarande mestadels i skogen dĂ„ det ”bara” Ă€r sprintorienteringen som mestadels löps i stad. 2014 Ă€r det dock Ă€ven sprintstafett pĂ„ VM-programmet varför 2 av 5 distanser faktiskt gĂ„r i stad. VĂ€rldscupen 2013 bestod av lika mĂ„nga sprintlopp (stadslopp om du sĂ„ vill) som skogslopp. Man har ocksĂ„ satsat enormt mycket pĂ„ TV-produktion i orientering och de senaste tvĂ„ Ă„ren har du kunnat följa bĂ„de EM, VM och vĂ€rldscuper i SVT. DĂ€r har du kunnat se bĂ„de stads- och skogsorientering.  Dessutom mĂ„nga bra produktioner.

Tekniken Àr enorm inom orientering. Löparna springer med GPS. Du kan se banan pÄ en storbildskÀrm pÄ arenan och följa varje sekund av en löpares lopp. Du kan se minsta lilla misstag. StÀlla tvÄ löpare mot varandra (en som startade tidigare mot en som springer live) för att veta exakt hur lÀget Àr. Med jÀmna mellanrum fÄngas löparna upp pÄ storbildskÀrmen live (jÀmförbart med stor-TV-idrotten lÀngdskidÄkning). Publiken möter löparna flera gÄnger. Ibland startar löparna pÄ arenan, det Àr oftast minst en varvning och sÄ mÄlgÄngen.

SjÀlvklart kan du inte jÀmföra hockey och orientering nÀr det gÀller publikvÀnligheten. Sporten Àr uppbyggd pÄ olika sÀtt. Skogen Àr min arena. Inte en hall som ser likadan ut överallt. Orienteringen handlar om att springa snabbaste och bÀsta vÀgen pÄ en okÀnd bana. Du vet aldrig innan precis hur loppet kommer att bli. DET Àr orientering. Det Àr vad mitt hjÀrta slÄr för. Det Àr dÀrför jag inte hÄller pÄ med exempelvis 10 000 meter pÄ löparbana. Mitt hjÀrta för min idrott Àr minst lika stor som nÄgon annans pÄ din lista. Det Àr vad du som journalist i detta sammanhanget borde vara öppen för och acceptera. Du ska inte inte anvÀnda mitt namn för att ge min idrott en kÀftsmÀll som den inte Àr vÀrd.

Var min prestation att kvalificera mig pĂ„ din lista att jag just Ă€r sĂ„ duktig att jag klarat av att bli 12:a i en idrott som, enligt dig, ”ingen kan följa”? Än en gĂ„ng; jag hĂ€vdar att du Ă€r opĂ„lĂ€st. Dessutom Ă€r det delvis tack varje dig och jĂ€mlikar som orienteringen blir svĂ„rare att följa. Du m.fl som har en förutfattad mening om orientering som inte stĂ€mmer och dĂ€rför vĂ€ljer att 1. inte skriva alls eller 2. skriva negativa saker om en idrott som kanske gĂ„tt den största tekniska och mediala utvecklingen av alla idrotter de senaste Ă„ren. En idrott dĂ€r Sverige i allt hĂ„rdare konkurrens, fortsĂ€tter att skörda medalj efter medalj p g a att man har sĂ„ stort antal utövare dĂ€r mĂ„nga vĂ€ljer att satsa stenhĂ„rt.

Jag hÀvdar att orientering Àr spÀnning pÄ högsta nivÄ. Nej, du kan inte se löparen live hela tiden, men du kan följa löparen pÄ GPS och se att den nÀrmar sig arenan, och nÀr den vÀl kommer ut ur skogsbrynet vrÄlar hela publiken pÄ en och samma gÄng. Jag tÀnker att det kan jÀmföras nÀr en fotbollsspelare kommer i ett frilÀge mot mÄlvakten. NÀr orienteraren sedan korsar mÄllinjen och medaljen Àr sÀkrad utbryter nÀsta nivÄ av jublet. Som nÀr fotbollsspelaren sÀtter bollen i krysset.

I somras sprang jag VM-sprinten i lilla Sotkamo i norra Finland. Arenan var pÄ en fullsatt bobollstadion. Start, varvning och mÄlgÄng. En av de klurigaste sprintbanor jag sprungit. StorbildsskÀrmar och TV som följde mitt lopp. Det publikvrÄl som mötte mig 1, nÀr jag presenterades, 2, nÀr jag startade, 3, nÀr jag varvade och 4, nÀr jag gick i mÄl var mÀktigt. Dessutom var jag pÄhejad Àven ute pÄ banan vid olika publikkontroller. Vi snackar tiotusental.

BOp_cMWCYAA6ykh

I somras hejade jag pÄ mina lagkamrater pÄ VM lÄngdistans. Segrartider pÄ 80- respektive 100 minuter. Start, varvning, mÄlgÄng pÄ arenan. TV-kontroller i skogen. Varje löpare som startar, varvar, gÄr i mÄl fÄr publikvrÄl efter publikvrÄl. VÀrst var det sÄklart nÀr nÄgon finsk löpare passerade. SpÀnningen och nervositeten nÀr vi vÀntade pÄ vÄra egna löpare som tog medalj. NÀr de Àntligen dök upp dÀr borta i skogskanten. SpÀnning. GlÀdje. LÀttnad. HjÀrta. Jag som publik fick allt.

EM-stafetten vid Lugnet i Falun i fjol. Jag gjorde debut och tog min första mÀsterskapsmedalj. Jag sprang den andra strÀckan. Jag ryser fortfarande pÄ nÀr jag tÀnker pÄ publikvrÄlet vid varvningskontrollen, vid toppen av backen och tusentals i publiken nedanför mig. Eller vrÄlet som lyfte mig sÄ jag flög pÄ spurten för att ge Tove nÄgra extra sekunder till slutstrÀckan. Autografskrivande i hundratals efterÄt. Publiken som berömde mig, frÄgade vad som hÀnde dÀr och dÀr, för att de just kunnat följa mig hela loppet Àven om jag varit ute i skogen. De visste saker som knappt jag sjÀlv visste. SMS hemifrÄn, utomlandsifrÄn, av vÀnner, bekanta, okÀnda som följt mig och mitt lopp via TV (150 000 personer) och pÄ nÀtet. MÀktigt.

leaSCAN

SĂ„ frĂ„gan Ă€r: Hur kan tiotusentals vara pĂ„ plats i lilla Sotkamo enbart för att följa den mest ”publikovĂ€nliga idrotten som finns?”. Varför sitter över hundratusen och tittar pĂ„ TV:n i ett land pĂ„ denna idrott? Varför gör de det om och om igen? De vill ha spĂ€nning och det fĂ„r de!

Tillbaka till din kommentar om min 50:eplats. Jag Àr rankad 12:a i vÀrlden. Jag har en bunt SM-medaljer. Topp 3-vÀrldscupresultat. Hela tiden pÄ uppÄtgÄende. Etablerad i landslaget. VÄgade ta stÀllning i SVT mot nollningstrakasserier. Jag tycker sjÀlv att jag gjort mer för den platsen Àn att tÀvla i en idrott du har specifika Äsikter om.

SÄ, Johan Rylander. Jag Àr mitt uppe i min vintertrÀning för sÀsongen 2014. Förhoppningsvis presterar jag sÄ bra att jag fÄr vara med pÄ din lista Àven om ett Är, vad som nu krÀvs för att vara med dÀr. Jag hoppas dock mest av allt att Du sjÀlv lÀser pÄ lite till nÀsta gÄng och kanske tar dig tiden att faktiskt titta pÄ orientering och vara lite öppensinnig. Du kan börja med att ta 4 minuter av din tid och titta pÄ den hÀr filmen. Det finns mer hÀr i vÀrlden Àn fotboll och hockey. Det kan du Àven hÀlsa till dina kollegor pÄ GP!

Följ gÀrna mig och orienteringen hÀr pÄ min blogg! Jag hoppas att vi ocksÄ kommer att kunna lÀsa mer om orientering i Göteborgsposten 2014! Jag lovar att ge er riktigt bra intervjuer nÀr ni hör av er!

Mvh Lina

10658_478495728892245_1176457898_n


ÅtgĂ€rder

Information

28 responses

30 12 2013
Andreas P

Gött!

30 12 2013
Kicki Halvarsson

Mycket bra skrivet Lina! Det du skriver Àr viktigt ur sÄvÀl ett idrottsligt perspektiv som ur ett genusperspektiv.

30 12 2013
Sverker Tirén

Bra Lina!
Mycket övertygande och upplysande argumentation (och Àn sÄ lÀnge nödvÀndig lektion) gentemot de flesta journalister.

30 12 2013
Anders wadsten

Bra skrivet Lina!
Det Ă€r, precis som du skriver, vĂ€ldigt svĂ„rt att fĂ„ mediagenomslag nĂ€r media (t.ex. GP) sjĂ€lva inte Ă€r intresserade utan bygger resonemangen pĂ„ ”gamla sanningar” istĂ€llet för att vĂ€rdera hur utvecklingen skett.
Hoppas Rylander tar utmaningen.

30 12 2013
Ulf Palmer

Klockrent, hÄller med dig till 100 procent. FortsÀtt lycka till med idrottskarriÀren framöver.

31 12 2013
Andrea Berg

Bra skrivet Lina! Heja dig!

31 12 2013
Lars Nordgren

HĂ€rligt Lina,
Du stÄr verkligen upp för vÄr sport, tyvÀrr verkar just storstadspressen mer insnöad Àn den lokala pressen som skriver mer och i mÄnga fall riktigt bra orientering.
Ett sÄdant bra exempel Àr SmÄlandstidningen dÀr vÄr klubbs elit fÄr mycket utrymme. Lycka till 2014 Lina i din hÀrliga offensiva satsning mot nya stora framgÄngar och vÀlkommen till Eksjö och Tiomila 2014 dÀr du och dina lagkompisar kommer att fÄ uppleva en hÀftigt producerad tÀvling, med storbild, gps, live rapporteringar, passeringar och tÀt dramatik hela vÀgen fram till mÄllinjen.

31 12 2013
kryssklasse

Heja Lina!
Du borde skriva krönikor i GP under t.ex. O-Ringen!

Ser fram emot att följa dig i din fortsatta satsning. Snart hemma-VM i VĂ€stsverige…

Mvh.

Klas Bringert, Kommunikationsansvarig, VM i orientering 2016

31 12 2013
Mark

Mycket bra skrivet Lina och vÀl anvÀnda argument. Hoppas verkligen att sÄvÀl herr Rylander som sportledningen pÄ omnÀmnda tidning tar del av detta och fÄr sig en tankestÀllare. gott nytt Är
mark baljeu

31 12 2013
Lina Strand

Jag skickade texten till Johan Rylander pĂ„ Twitter och fick positiva svar sĂ„ förhoppningsvis öppnas det nĂ„gra ögon för orienteringen i GP: @lina_strand HĂ€rligt, Lina! Du skulle ha varit med redan förra Ă„ret – dĂ„ dina sportsliga prestationer var Ă€nnu bĂ€ttre! Johan Rylander ‏@rylanderjohan 16h
Bara plats 50 pĂ„ listan över Göteborgs hetaste idrottare – men en tjej att följa framöver: @lina_strand! Jag ska. #orientering #50hetagbbg Johan Rylander ‏@rylanderjohan 12h @lina_strand Jag kommer att ha stenkoll pĂ„ dig. Och din blogg.

Tack alla för era fina kommentarer!

31 12 2013
Johanna Engström

Mycket bra skrivet av dig! Vad bra att han svarade och att han tog det pĂ„ ett bra sĂ€tt. Hoppas att du klĂ€ttrar MÅNGA platser pĂ„ hans lista till nĂ€sta Ă„r för jag tycker du förtjĂ€nar en mycket bĂ€ttre placering dĂ€r.

31 12 2013
Mats J

SuverÀnt Lina. Det verkar ocksÄ som om du har nÄtt honom.

31 12 2013
Elsi-Brith

SĂ„ bra du uttryckt vad orienteringen stĂ„r för. Okunskap kanske Ă€r nyckeln till att orienteringen Ă€nnu inte fĂ„r den publicitet den förtjĂ€nar. Gott Nytt År! Snart tar vi tag i Hittaut.nu och skickar sjĂ€lvklart ett gĂ€ng kartor till Johan Rylander. kanske vi skulle ha en specialare för GP:s journalister…..

31 12 2013
Bo Magnusson

SÄ jÀdra bra , mer sÄdant

31 12 2013
Peter i Leksand

HĂ€rligt Lina, fantastisk kommunikationsförmĂ„ga, sĂ„ sakligt och vĂ€ltaligt. Det hĂ€r borde fler journalister fĂ„ ta del av. Gott Nytt År.

1 01 2014
Inga-Lisa

BÀsta nyÄrshÀlsningen 2014 Lina! Du skriver sÄ bra sÄ man bara ryser!

1 01 2014
Stefan MillegÄrd

InstÀmmer till 100% Lina. Mycket bra. Jag tyckte ÀndÄ att den dÀr Rylanders pudel var alldeles för dÄlig. Visserligen vÀnligt skrivet och du fÄr nog mer vÀlförtjÀnt uppmÀrksamhet framöver. Men han borde minsann bett om ursÀkt för pÄhoppet pÄ orienteringssporten. Hans svar var mer Ät ZlatanhÄllet. God fortsÀttning pÄ dig!

1 01 2014
Nils-Robert Persson

Tack Lina för en riktigt bra insÀndare. StÄ pÄ dig.

Det finns ett par saker jag skulle vilja lÀgga till. Du missbedömmer svenska sportjournalister. De gillar inte skrivkunniga idrottsmÀn och kvinnor. De gillar inte den som inte vinner. De drar sig inte för att anvÀnda kraftuttryck som uselt eller katastrof som betyg Ät tvÄan. De förstÄr inte att dagens prestation kan vara att nÄgon som normalt blir 20:e blev tia. De gillar hellre skvaller Àn fakta som resultat.
TyvÀrr indikerar hans svar pÄ att han bara lÀst de fem första raderna i din artikel.

Gott nytt och lycka till 2014

/nr

1 01 2014
Lina Strand

Det stĂ€mmer sĂ€kert pĂ„ de flesta journalister och speciellt i kvĂ€llstidningarna. NĂ€r dt gĂ€ller GP har jag ett större förtroende, vilket jag sjĂ€lv valt att ha, och tror och hoppas pĂ„ bra artiklar 2014. Och sjĂ€lvklart vet jag att det gĂ€ller att prestera för positiva rubriker och det tycker jag Ă€r bra. Men om man tittar pĂ„ hans lista sĂ„ behövde du ine göra speciellt mycket om du bara sysslade med ”rĂ€tt” idrott med boll eller puck.

1 01 2014
realist

Rylander har vĂ€l inte fel i att det Ă€r en av de mest publikovĂ€nliga sporterna som finns. Med oftast arenor som du tar dig till genom att följa smĂ„ skĂ€rmar pĂ„ milslĂ„nga grusvĂ€gar och vĂ€l dĂ€r som ickeorienterare förstĂ„r du inte mycket pga en komplicerad idrott dĂ€r du behöver mycket förkunskap och fördjupning för att enkelt ens kunna förstĂ„ kartan. NĂ€mn nĂ„gon idrott som Ă€r mer ”publikovĂ€nlig”? Finns inte mĂ„nga. Som Rylander Ă€ven skriver i motiveringen: mer stadslopp! Förmodligen dĂ„ det Ă€r pĂ„ stadssprinten som det Ă€r mest publikvĂ€nligt, vilket Ă€ven antyds pĂ„ de bilder och tĂ€vlingar du refererar till.

DÀremot tycker jag det Àr mÀrkligt att det kan vara en motivering för att hamna pÄ en lista att sporten Àr svÄrÄtkommlig för övriga.
Bra, men Àndp tycker jag det inte Àr befogat att bli sur över att vÄr sport Àr publikovÀnlig dÄ vi tÀvlar i arena skogen.

1 01 2014
Lina Strand

OrienteringstÀvlingar arrangeras nu mer och mer i nÀromrÄden, bl a sÄ har VM flera gÄnger senase Ären gÄtt pÄ skidstadion, eller liknande och vÀrldscup har gÄtt i Holmenkollen och EM pÄ lugnet. Och jag tÀnker att mÄnga ser orienteringen som totalt opublikvÀnlig, men med den nya teknologin och med mer tillgÀngligs arenor sÄ Àr den publikvÀnlig som jag hÀvdar det. Jag tog ett exempel frÄn sprint, ett frÄn stafett och ett frÄn lÄngdistans och det var stafetten som hade högst tittarsiffror frÄn em. Att bilden blev pÄ jonas frÄn sprinten var för att jag ine hade nÄn annan med publiken pÄ min dator frÄn lugnet. Jag antog att rylander hade en bild av orienteringen för 10 Är sen och mer, vilket kanske Àven du har, och nÀr det gÀller rylander sÄ pricka jag nog rÀtt. SjÀlvklart Àr ex fotboll o hockey oftast mer lÀttillgÀngliga för publik, men i begreppet publikvÀnlig har jag med stÀmning, spÀnning, nÀrhet till löpare/spelare, information, o s v och dÀr har orientering mÄnga plus tycker jag.

3 01 2014
BjörnG

Fotboll Ă€r givevis och med sĂ€ker marginal den mest publikovĂ€nliga sporten – Heysel och Hillsborough..

1 01 2014
realist

Men inte i nÀrheten av övrig idrott som inte Àr i behova av kvadratkilometrar i wkog vilket gör att det Àr en av de mest opublikvÀnliga idrotter som finns.

1 01 2014
Lina Strand

Igen:för mig Àr publikvÀnlighet mer Àn vad du anser vara publikvÀnligt. Det jag ocksÄ lyfte i texten var att det var en onödig kommentar frÄn en lokal tidning som borde vara vettig. Sedan vet jag inte hur publikvÀnlig vasaloppet o annan traditionell skidÄkning, diverse motorsport m.m Àr heller, utan det Àr ju produktionen som gör det och dÀr har orienteringen fördelar.

1 01 2014
Ingemar Gidenstam, KungÀlv

Tack Lina !
Bra skrivet. TyvĂ€rr Ă€r det pengarna som styr idrotten pĂ„ bĂ„de gott o ont. DĂ„ hamnar ju vi i bakvattnet jĂ€mfört med lag o arena idrotterna. Men hittaut.nu och lite mer skriverier kanske kan fĂ„ oss en chans att visa vilken hĂ€rlig sport orientering Ă€r för pĂ„ vilken nivĂ„ man Ă€r elit som motionĂ€r eller bara ”skogsvandrare” som letar checkpoints.

2 01 2014
Åke

Snyggt Lina!

2 01 2014
FatC

SÄ bra skrivet. Kom bara ihÄg att livet aldrig Àr rÀttvist sÄ försök ha kul istÀllet för att bli irriterad. Fokusera pÄ dig sjÀlv istÀllet för pÄ andra.

7 01 2014
amanda

Grymt bra skrivet Lina! Du Ă€r fantastisk! Corren hĂ€r i Linköping och Östergötland brukar vara bra pĂ„ att skriva om orientering – som nĂ„gon skrev högre upp verkar de lokala tidningarna vara mer utbildade i vad sporten handlar om. Tur att du finns som kan ge de ”större” tidningarna lite perspektiv! Kramar!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka pÄ en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: