2012 – mitt stora genombrottsĂ„r

11 10 2012

Äntligen, Ă€ntligen, Ă€ntligen Ă€r det slut pĂ„ sĂ€song 2012! Jag har lĂ€ngtat lĂ€nge, men det har bara fyllts pĂ„ med mer och mer och mer! 2012 har varit helt fantastiskt!

Jag skulle aldrig kunna drömma om att utvecklingen skulle gÄ sÄhÀr fort. Inför sÀsongen var mÄlet att slÄ sig in i EM-laget och sen förhoppningsvis ha en chans pÄ VM. Det slutade med att jag hela Äret varit sjÀlvskriven i landslaget och t o m tagit medalj pÄ EM.

Innan sÀsongen började fick jag det bÀsta kvittot jag kunde fÄ. Jag vann min första stora tÀvling, WRE-tÀvlingen pÄ Portugal O-meeting före sjÀlvaste Simone Niggli. Jag delade den översta delen pÄ prispallen med Thierry Gueorgiou. JÀmte mig pÄ de andra platserna stod alltsÄ Simone Niggli, Daniel Hubmann, Lena Eliasson och Olav Lundanes. Vad gjorde lilla jag dÀr? Detta betydde otroligt mycket just dÀr och dÄ. Jag fick bekrÀftelse pÄ att vintertrÀningen dittills gÄtt vÀldigt bra och att jag kunde gÄ in i sÀsongen med ett starkt sjÀlvförtroende att jag kan vinna!

MÄlet för vÄrsÀsongen var att kvalificera mig för EM och dÀrför behövde jag springa bra pÄ alla Silva League-deltÀvlingar innan. Silva League slutade med en total 4:e plats bakom Ryabkina, Billstam och Alexandersson. PÄ de 6 deltÀvlingarna före finalen var jag topp 5 pÄ alla. 2 gÄnger 2:a och 2 gÄnger 3:a. Topp 3 pÄ bÄde sprint, medel och lÄng.

Jag blev uttagen att springa medeldistans, lĂ„ngdistans och slutligen ocksĂ„ stafett pĂ„ EM i Dalarna. UrhĂ€ftigt att göra mĂ€sterskapsdebut pĂ„ seniornivĂ„ pĂ„ hemmaplan. Ett stort antal klubbmedlemmar inklusive familjen hade Ă„kt upp för att heja. Det började vĂ€rdelöst pĂ„ medeldistansen dĂ€r jag sprang med en kĂ€nsla jag aldrig haft under ett orienteringslopp. Det var hemskt, jag ville bara gĂ„ hem. Kroppen protesterade totalt. Jag tror jag fick kĂ€nna pĂ„ att vara riktigt nervös för första gĂ„ngen. Dagen efter var det lĂ„ngdistansfinal och en ny Lina stod pĂ„ startlinjen. En offensiv Lina. Jag slutade pĂ„ en 8:eplats, inte lĂ„ngt ifrĂ„n topp 6 – en podieplats. Till stafetten blev jag uttagen att springa andrastrĂ€ckan i Sveriges förstalag tillsammans med Billan och Tove – Team Icebug. Jag gjorde ett bra lopp och efter en nervös vĂ€ntan fick jag möjligheten att springa i mĂ„l, tillsammans med mina lagkamrater och inse att vi har vunnit en bronsmedalj. Wow!


Jag blev uttagen till VM och Àn en gÄng pÄ bÄde medel- och lÄngdistans. Fick inte riktigt till det sÄ bra som jag ville pÄ nÄgon av distanserna, men slutade ÀndÄ 11:a respektive 12:a. Jag var reserv till det svenska stafettlaget. Jag hade grymma upplevelser hela VM-veckan!

Efter VM var det direkt O-ringen i Halmstad dÀr jag blev 6:a i den stenhÄrda D21E-klassen dÀr alla före mig hade varit topp 4 pÄ VM veckan före.  Mitt bÀsta O-ringen resultat nÄgonsin. I den tuffaste konkurrensen nÄgonsin.

 
En mÄnad senare var det dags för Nordic Orienteering Tour. Hade haft en tuff period innan med lite bristande motivation, men lyckades ÀndÄ mobilisera kraft och energi till att göra bra lopp. Vi Äkte till Holmenkollen och pÄ den inledande sprinten var jag 5:a (kval) och 10:a (final) och pÄ medeldistansen dagen efter noterade jag mitt bÀsta vÀrldscupresultat nÄgonsin i och med 4:eplatsen, bara sekunder frÄn 3:eplatsen. TyvÀrr orkade jag inte hÄlla i den fina inledningen under resten av NORT, men det var tyvÀrr sviterna frÄn en lÄng sÀsong.

 

Direkt efter Nordic Tour var det dags för SM lÄng. Jag hade haft en bra och lugn vecka med laget i den finska VM-terrÀngen och var vÀldigt sugen pÄ en tuff lÄngdistans efter alla korta lopp under Nordic Tour. Jag genomförde kvalet vÀldigt bra och vann. PÄ finalen minimerade jag misstagen och kÀmpade hela vÀgen och det var en enormt skön kÀnsla att jag Àntligen skulle fÄ stÀlla mig överst pÄ prispallen pÄ ett lopp med mÀsterskapsstatus. Jag hade tagit mitt första SM-guld!

SÀsongen avslutades med 25-manna dÀr jag och mina 24 lagkamrater blev bÀsta svenska lag och kom 2:a efter Haldens SK. Vilken suverÀn finish pÄ en otroligt lÄng sÀsong.

—-

Det Àr mycket som har gÄtt min vÀg i Är, men inte allt. Jag Àr inte nöjd med mina insatser pÄ sistastrÀckorna pÄ stafetterna (10-mila, Jukola, SM). I och med att min nivÄ har höjts har jag ocksÄ höjt förvÀntningarna pÄ mig sjÀlv, men jag kÀnner att jag inte riktigt kunnat leva upp till dem. Jag kÀnde att jag behövde en mönsterbrytare och sprang förstastrÀckan pÄ 25-manna vilket gav mersmak. Jag vill bredda mitt stafett-register vilket ocksÄ kommer göra att jag troligen Àven blir en bÀttre sistastrÀckslöpare.

Det finns ocksÄ en hel del annat jag behöver jobba med. Steg 1 pÄ vÀgen Àr att gÄ igenom Äret pÄ riktigt tillsammans med Ingela pÄ mÄndag. Lite har jag dock redan börjat fundera pÄ.

Till nÀsta Är Àr mÄlet att försöka hÄlla i vintertrÀningen lÀngre och skjuta pÄ formen. Som det var iÄr har jag försökt vara i form frÄn mitten av april Ànda fram till september/oktober. Jag konstaterade att jag inte trÀnat pÄ riktigt sedan i mars. DÀremellan har det mest handlat om att förbereda för tÀvling och att ÄterhÀmta sig innan det var dags att förbereda för nÀsta tÀvling igen som oftast bara lÄg ett par dagar fram. I de korta perioder dÀr det ÀndÄ fanns lite mer tid behövde jag bara ÄterhÀmta mig för att försöka undvika sjukdagar.

Nyckeln till min snabba utveckling Ă€r absolut att jag till största delen har hĂ„llt mig bĂ„de skade- och sjukdomsfri den senaste tiden. Jag ska verkligen försöka fortsĂ€tta pĂ„ samma bana, med samma smarta upplĂ€gg och tanke – att skynda lĂ„ngsamt. Som jag sagt tidigare vill jag kunna njuta till 100% hela vĂ€gen fram mot mina mĂ„l och njuter det gör jag nĂ€r jag fĂ„r springa!


ÅtgĂ€rder

Information

3 responses

11 10 2012
Bettina

Grym du Àr!! Men aldrig hade det gÄtt sÄ bra om du inte varit i Bern sÄ mycket. Helt sooolklart att den dÀr staden Àr hemligheten bakom alla dina framgÄngar ;).

12 10 2012
Lina Strand

Klart det Ă€r. 🙂 Hoppas fĂ„ trĂ€na lite mer med dig i framtiden nĂ€r jag Ă€r dĂ€r ocksĂ„ Bettle! 🙂

13 10 2012
Anders R

Grattis till en fantastisk sĂ€song!! Även utvĂ€rderingen/analysen/reflektionerna Ă€r bra, dock saknas en viktigt del, nĂ€mligen den som jag och en till mycket nĂ€rstĂ„ende person (som bl a enligt egen utsago sprungit 18-km pĂ„ dryga timmen i gummistövlar..:-). Om tar du Ă„t dig dessa funderingar kommer du garanterat att ta ytterliggare ett kliv uppĂ„t…;-)

Grattis till segern idag förresten, sĂ„g att du liksom jag fick arbeta dig tillbaka in i tĂ€vlingen efter en darrig inledning…;-)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka pÄ en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: