Hemma igen från Tanzania

15 01 2012

Borta bra, men hemma bäst stämmer nog fortfarande även om jag börjar tvivla lite. Jag har blivit så van vid att vara borta att det är trist att vara hemma helt själv. Dock ser jag fram emot några veckor av hemmarutiner, med hemmaträning nu. Två veckor i Tanzania var ändå ett perfekt avbrott i vinterträningen.

Första veckan var vi på Safari. Flygresan tog oss från Göteborg via Amsterdam och Nairobi till Kilimanjaro. Där åkte vi en lång bit upp till Highview hotel i Karatu, på 1600m höjd. Där tog Anneli, David, Christer och jag oss en löptur ner till vägen och upp igen. Christer och jag sprang två varv. Hela tiden var det massa folk som vinkade och några tittade ganska konstigt. En filmade oss med sin mobil. Var det så konstigt? Löpkulturen är visserligen inte alls på samma sätt i Tanzania som i Kenya. Dock var alla barnen väldiga påhejare längs vägen och några sprang med oss.

Vi besökte först Tarangire nationalpark med hundratals elefanter. Häftiga mängder! Därefter lämnade vi Karatuområdet och åkte mot Serengeti genom Ngorongoro Conservation Area (där människor (masaier) och djur bor och lever tillsammans). På vägen besökte vi ett museum och en masaiby. Man kan väl säga att deras liv skiljer sig en hel del från våra… Vi såg mängder av zebror, miljoner av gnuer (på en och samma gång!) och under picnicpausen kom elefanterna väldigt nära. Vi avslutade den dagen med gameride bland lejonklippor och fick se ett tjugotal lejonhonor, några lejonungar och en gepard.

Vi bodde två nätter utanför Serengeti på Ikoma Wild camp. Här bodde vi i hyddor som visserligen var inredda med dubbelsäng, dusch och toalett, men så mycket vatten kom det inte ur duschen och strömmen såg vi knappt skymten av. Här blev det kolsvart om natten och man låg och lyssnade till hyenornas ylande… Vi fick fina dagar i Serengeti (som betyder oändligt – det är oändligt stort) och såg fler lejon inklusive en hane, leopard, flodhästar, krokodiler m.m.

Sista safaridagarna var i Ngorongorokratern där vi såg ännu fler lejon och noshörningar. Vi fick med andra ord se hela big 5 (buffel, elefant, lejon, leopard och noshörning). Vi avslutade med en sväng i Lake Manyara innan flyget tog oss från Kilimanjaro till Zanzibar.

Under andra halvan av safarin blev det inte så mycket träning. Blev lite illamående av maten och när vi bodde på Wild camp så fanns det inga direkta möjligheter till någon träning. Men fick rört på mig lite inledningsvis och fick mig även ett wetwestpass på Highview.

Väl på Zanzibar blev det varmt och härligt. Nu var det tid för relaxing, sol, bad och god mat. Körde dock dubbla pass nästan varje dag, mest på löpband, men även ett par wetwestpass och en morgonjogg på stranden, men redan då var det väldigt svettigt. Luftfuktigheten är ju väldigt hög på Zanzibar. Vilodagen blev en utflykt till en ö söder om Zanzibar där vi snorklade, åt seafood-lunch, badade i en lagun m.m. Otroligt häftig snorkling, det är en helt ny värld där under vattenytan.

Åter till maten. Det blev buffé tre gånger om dagen så det var tur att det fanns träningsmöjligheter. En riktig lyx att kunna välja och vraka bland så mycket gott. Den färska ananasen var ett perfekt avslut av varje måltid (frukost, lunch och middag). Enda besvikelsen är att det inte intogs en endaste glass under hela vistelsen.

Efter en lång flygresa från Zanzibar via Dar es Salam och Amsterdam så var vi torsdags hemma igen. Regn från sidan och 5 grader. Som hittat Göteborgsväder! Under eftermiddagen slutade det dock att regna och temparturen sjönk så nu är det kallare – bara det inte blir snö nu. Har återfått kartsuget igen och vill orientera.

Efter hemkomst i torsdags kände jag mig sugen på att ge mig ut för att röra lite på mig efter nästan ett dygns stillasittande. Sprang till klubbträningen och körde natt-OL-distans med Jennie. Dock tror jag att vi får se till att träffas lite oftare eftersom det kanske blir mer snack än o-teknik när vi är ute. Men just det, tjejer kan ju göra flera saker samtidigt… 😉

Har också hunnit med 10-milaträningsdag i Främmestad med två OL-pass, förövrigt de första skogs-OLpassen sedan 10-milalägret i början av december. Idag blev det långpass på småstig i 2 timmar och 20km löpta. Det var också det ett tag sen senast. Känns skönt!

Annonser

Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: